Tájékoztató

Szia! Én Boróka vagyok és azért írok neked mert biztosan tudom, hogy osztálytársad vagy diákod most nemrégiben lett cukorbeteg és valószínűleg nem tudod, mi, miért és miképp történik vele. Jómagam is az vagyok, és a körülöttem levőkben is ugyanezek a kérdések merültek fel, mint most benned. De egyet se félj, megpróbálok saját tapasztalataimból tovább adni neked, azért, hogy ha segítségre szorul osztálytársad vagy diákod, lépni és cselekedni tudj.
  • ha valami édeset eszel vagy iszol, ne kérdezd meg többször, hogy szeretném-e megkóstolni. Diétához vagyok kötve, ami napi hatszoros étkezést feltételez, kihágás és nassolás mentesen. Kérlek ne nehezitsd meg az amúgyis  nehéz étrendemet.
  • Ne kérdezd meg, hogy azért lettem-e cukros, mert sok cukrot/ édességet ettem. Pontosan én sem tudom, miért lettem, de rengeteg oka van neki. Idővel majd én is megtudom, rájövök.
  • Ha látod, hogy rosszul vagyok, szédülök, aluszékony vagyok, sok vizet ittam a tanítás és a szünetek ideje alatt azonnal szólj az oszinak, segíts el az iskolai orvosi rendelőig, hogy tudjanak rajtam segíteni. Nem játék a rosszullét a cukorbetegekné.
  • Biztos látni fogsz engem, miként szúrom meg magam többször naponta. Hol az ujjbegyem hol más testrészem. Az ujjaimból mérem meg a vércukorszintem egy cukor merő segítségével. Ennek köszönhetően tudom, hogy mennyi inzulint kell adnom vagy esetleg, kell e többet egyek.
  • Az inzulin pedig az az anyag, amit a te szervezeted termel de az enyém már nem és mivel lételemfontosságú, ezért muszály én magam be vigyem a szervezetembe.
  • Fáj-e mikor megszúrom magam? Hidd el, nem kellemes de egy idő után megszokom majd és jobb lesz, elvégre az életem fontos részévé vált!
  • Segíthetsz-e nekem beadni az inzulint? Persze. Egyedül csak hasba és lábba tudom könnyen, viszont nem adhatom mindig oda. Ezért van a karom, ahova néha el kell egy kis segítség. Nekem például az osztálytársam, Blanka szokott segíteni: megfogja a karomat így be tudom szúrni egyszerűen és könnyen az inzulint. Biztos te is szívesen fogsz cukros tarsadon segíteni. 🙂
  • Bulit tartasz tartasz otthon vagy a városba és azon töröd a fejed, vajon hivjad-e vagy ne cukros osztálytársad is meg? Ez nem kérdés! Attól még, hogy beteg az nem jelenti azt, hogy ki kell őt hagyni a mókából és a szórakozásból. Nem a kedve ment el vagy finnyás lett, csak jobban oda kell figyelnie magára és hidd el, másra nem is vágyik, csak arra, hogy ha még rövid időre is, de el tudja felejteni azt, hogy mivel kell nap mint nap küzdenie és úgy érezze magát mint egy vele egy idős, egészséges kamasz.
  • Ha netán összeesnék, azonnal mérd meg a cukrom! Valószínűleg sőt biztos, hogy lesz egy útmutató a mérő mellet, vészhelyzet esetére. Nekem legalábbis van.Kövesd a lépéseket. Mihamarabb juttas el az iskolai orvosi rendelőig vagy ha erre nincs lehetőség, mentőt hivj és a cukormerő tartóba vagy a telefonba beírt elérhetőséget. Ezzel akár az életemet mentheted meg!
 Remélem, hogy segítségedre tudtam lenni abban a folyamatban, hogy jobban megismerd társad “újdonsült barátját”, a cukorbetegséget és segíteni tudj rajta. 🙂

Szólj hozzá!