Mi is ez / Despre Tabăra Yuppi

2011 augusztusában Mezősályiban került először megrendezésre a Yuppi tábor. Ez az a tábor, amely sok tekintetben egyedi. Először is egy élményterápiás tábor, amelyet súlyos, krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik számára hoztak létre. A programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása, amely elindíthatja a fizikai megerősödést is.

A tábor összhatásaként egy “megélményterápiázott” gyerek hétköznapjai nem lesznek annyira hétköznapiak. Az élményterápia tehát olyan aktivitásokat takar, amelyeket a gyermekek a mindennapokban a megfelelő egészségügyi feltételek hiányában nem próbálhatnak ki. Azáltal pedig, hogy felfedezik saját lehetőségeiket és legyőzik korlátaikat, önértékelésük megnövekszik. Mindez persze játékos, barátságos formában: evezés, fotózás, lovaglás, színjátszás, magaskötélpálya, íjászat és kézműves foglalkozás jelenti majd egyszerre a kihívást és a szórakozást a táborozók számára. Az idei tábort cukorbeteg kamaszoknak szervezik, a részvétel mindenki számára ingyenes, a megvalósítás költségeit a szervezők pályázatokból és támogatásokból fedezik.

A tábor különlegességét központi ideológiája mellett az adja, hogy teljes mértékben önkéntes alapon szerveződik: a csapat saját szabadidejét áldozza fel, hogy a célt – a gyerekek lelki és testi fejlesztését – közösen elérje. Ehhez szükség volt az önkéntesek alapos „kikupálására”: a képzés hétvégéjéről korábbi cikkünkben beszámoltunk. Több önkéntes már részt vett a magyarországi Bátor Táborban, elmondásuk szerint innen merítettek ötletek és lendületet az erdélyi rendezvény megalkotásához.

Kontakt:
www.yuppicamp.ro
yuppicamp@gmail.ro
Tel: 0749115191