Ki kicsoda 2011 / Despre noi 2011

 

Czeh Linda, kézművezés

1. Mi lesz a feladatod a táborban?

Kézműves menő manó leszek, mivel kamasz gyerekek jönnek, olyan feladatokat találtunk ki a társammal, amelyek a kamasz gyerekeknek (nemcsak lányoknak) vonzók lehetnek. Ezért agyagozni fogunk, és készítünk egy különleges papír lámpást, amiben egy gyertya fogja megvilágítani a leveleket, virágokat. Ezen túl az esti programokban különböző vicces állomásokon fogom megnevettetni a gyerekeket.

2. Mit vársz a legjobban?

Szeretem látni, amikor a sokat tapasztalt gyerekek arcán megjelenik a mosoly, amikor önfeledten, a betegségéről megfeledkezve vesz részt a programokban. Várom a beszélgetéseket, a nagy nevetéseket, az együtt megélt pillanatokat.

3. Mire számítasz, mi lesz a legnehezebb a tábor folyamán?

Nehéz lehet, ha túl sok dolgom van egyszerre, és én szeretném mindegyiket megcsinálni. A táborban lehet, hogy kevés a napi 24 óra, lehetne mondjuk 30 :)

4. Mitől félsz a legjobban?

Nem félek. Várom, hogy ott legyünk. :)

5. Három szóban a Yuppi tábor:

Egy megvalósult álom.

Tóth Kriszti, dietetikus

1.A táborban dietetikus leszek. A feladatom az lesz, hogy minden ott táborozó gyerek megkapja étkezésenként a megfelelő mennyiségű szénhidrátot. Ez azért fontos, hogy a tábor ideje alatt is lehetőleg jó legyen a gyerekek vércukorszintje. A napom leginkább abból áll, hogy az aktuálisan következő étkezést készítem elő, illetve, ha olyan program van, amiben valamilyen szerepe van bármilyen ételnek/élelmiszernek (pl. gyümölcsös koktél egy esti programon) segítek a programtartónak az összeállításban.

2. Amit várok: sok-sok nevetés, élmény és tapasztalat :)

3. A nyelvi nehézségek a konyhai személyzettel való kommunikációban. A többi majd ott kiderül.

4. A túl sok hipoglikémiától.

5. Újdonság, Kihívás, Yuppi

László Zsuzsa, táborvezető-helyettes

1. Táborvezető-helyettesként segítem a programos oldalért felelős MenőManóKözépvezető munkáját, ellátom a Táborvezető feladatait, ha ő bármilyen okból ezt nem tudja, segítem a táborvezető munkáját, átlátni, hogy mi a fontos a “big picture” szempontjából.

2. A tábor búcsúestéjén lesz egy vetítés a hét alatt elkészült fotókból. Abban bízom, hogy ekkor majd 15 percbe sűrítve láthatom a tábor legfontosabb eredményét: a sok tinédzser és manó arcán a lelket gyógyító mosolyokat, kacagást.

3. Úgy gondolom, hogy a legnehezebb és egyben a legfontosabb feladata a tábornak az, hogy mindenkire – elsősorban a gyerekre, de az önkéntesekre is – személyesen és mélyreszántóan figyeljek, mert a tábor számomra végső soron a lelkek ápolását jelenti. Ez rengeteg odafigyelést, türelmet, energiát, kitartást igényel, amelyből nagyon remélem, hogy van nekem elég :)

4. Az alvástól :) Félek, hogy izgatottságomban lefekvéskor, amikor behunyom a szemem el fog kezdeni kattogni az agyam és nem fogok tudni aludni és pihenni. Ez megtörtént már a Vígend (önkéntesképző) alatt, ami nem volt baj, hisz ott csak 2 éjszakáról volt szó, viszont egy teljes tábort így biztosan nem bírnék ki.

5. Sors, önfeledten, mosolyogni.

Vas Tünde, nővér

1.A táborban az egészségügyi csapat tagjaként nővérkedni fogok. A feladatom az lesz, hogy a rám bízott gyerekek vércukor méréseit és inzulin beadásait felügyeljem, figyeljek arra, hogy elfogyasszák a számukra beállított szénhidrát adagot. Ha valakinek valamiben segítségre van szüksége, azt a megfelelő módon és mértékben megadom, elősegítem az önállósodását. A csapat többi tagjával egy beosztás alapján mindig legyen elérhető orvos és/ vagy nővér, akihez rosszullét esetén fordulhatnak a táborozók és Manók is. Segíteni fogok a kis étkezések előkészítésében és az éjszakai elemózsia, kincses kosár elkészítésében. Nem kórházi körülmények között, láthatatlanul ott leszünk mindenhol és mindenki biztonságára, egészségére figyelünk éjjel- nappal az eü. csapat többi tagjával.

2. Lelkesít, hogy részese lehetek egy csoda, a Yuppi, születésének, hogy találkozhatok sok- sok olyan emberrel, akivel már éveken keresztül együtt táboroztattunk, hogy megoszthatom a tapasztalatomat másokkal, hogy megismerhetek egy csomó új manót és végül, de nem utolsó sorban, sok- sok kamasz nyaralását, kikapcsolódását tehetem szebbé, biztonságosabbá. Bizonyára rengeteg új dolgot fogok tanulni.
3. Hosszú lesz az oda és haza út, de ez nem tántorít vissza. Az idő ésszerű, takarékos beosztása is nehéz lesz, mert semmiből nem szeretnék kimaradni én sem.

4. Igazából nem félek.

5. Nagy találkozás, sok mosoly, felelősség

Kósa Gabi, házimanó

1. Mint házimanó: reggel 7-kor költöm a “fiatalokat” és este 11-ig, mig eljön a takarodó, felelek a fizikai és pszichikai, pszichológiai jolétükért, a táborban eltöltött idejük minél hasznosabb kitöltéséért, segítek a jókedv és “béke” megteremtésében és megőrzésében, szükség esetén bátorítom és motiválom őket.

2. Hogy kint legyek a természetben, a tábor helyszínén.

3. Kialvatlanul és holtfáradtan is energikus és jókedvűnek maradni.

4. Attól, hogy elvesztem a türelmem és irritált leszek, mert a tábor folyamán nagyon kevés időm lesz magamra, alvásra, regenerálódásra.

5. Napfény, vidámság, bátorság.

Gerlach Viktor, evező-menőmanó

1.Evezés programtartó menő manó leszek. Feladatom az evező programok lebonyolítása (reggelente hajók, mentőmellények, evezőlapátok és egyéb eszközök előkészítése, programok lemenedzselése, nap végén hajók tisztítása + programok előtt indián maskara felöltése), a lurkók az evező program során az egymásra való odafigyeléssel, az együttműködéssel, valamint a csapatban való dolgozással kapcsolatban szerezhetnek tapasztalatokat, élményeket.

2. Elsősorban az, hogy részese lehetek egy új, karitatív célú tábor elindulásának, az alapok lefektetése mindig izgalmas és felelősséggel teli. Sok mosolyt és kacajt, az elfogadás, az összetartozás megélésének élményét várom.

3. Az “újszülött állapot” magában hordozza azt, hogy nincs kialakított, bevált sablon, amihez lehet igazodni. Főleg a programok gördülékeny megtartása jelent kihívást a terep és az eszközök ismeretének hiányában.

4. Az esetleges borulásoktól (egyelőre nem ismerem a tavat, milyen mély, milyen az aljzat, milyenek a szélviszonyok, nincs kialakított vízből mentési protokoll).

5. Kaland, barátság, bizalom.

Balog Annamária, színjátszó-menőmanó

1. Menőmanó leszek. A zene és a színjátszás programok vannak rám bízva. E két foglalkozáson keresztül arra törekszem majd, hogy az amúgy is, érzelmi világát mélyen és intenzíven élő kamasznak támpontokat nyújtsak ezen érzelmek akár tudatosabb átélésében és kezelésében (a program összeállításában ezek a szempontok igen fontosak). Legfőbb célomnak tartom az önbizalmuk megerősítését.

2. Hogy együtt dolgozhatok majd olyan személyekkel, akikkel a közös célunk, hogy ezeknek a fiataloknak az eléjük állított kihívások segítségével minél több mosolyt varázsoljunk majd az arcukra és a lelkükbe, megerősítve bennük azt, hogy bármi is történjen velük az életük során, soha nincsenek egyedül, csak meg kell keresniük azokat akik hozzájuk hasonlóan… különlegesek.

3. Bírni az ütemet… igazából van már tapasztalatom a téren, ezt is egy hasonló táborból írom :)

4. Nem tartok és nem félek igazán semmitől. bízom abban, hogy leszünk elegen ahhoz, hogy megoldjunk bármilyen jellegű problémát.

5. Álom, valóság, akarat.

Tankó Kincső, házimanó

1.Házimanóként a kamaszok segítőtársa leszek. Az én feladatom lesz, hogy eligazítsam, motiváljam, bíztassam vagy akár megfékezzem őket. Például ha este lámpaoltás után nagy a ricsaj, vagy ha nem tartják be a tábori szabályokat.

2. A találkozásokat várom a legjobban. Találkozni egy másik emberrel, számomra ez a legérdekesebb.

3. Részemről a korán kelés. A többi majd kiderül a tábor ideje alatt.

4. Azért drukkolok a legjobban, hogy megtaláljuk a közös hangot a táborozókkal, mert a legérdekesebb, legösszetettebb és a legnehezebb korosztállyal lesz dolgunk.

5. Yuppi, már csak egy hét és táborozunk!

Aczél Dóra, táborvezető

1.Megnyitni és lezárni a napokat, globálisan átlátni a tábort, koordinálni az önkénteseket, irányítani a vezetőségi megbeszéléseket, ha nagy baj történik, elsimítani, táborozókkal együtt táncolni, bulizni.
2.Esti közös programokat: meséket, játékokat.

3. A kommunikáció gördülékenysége, a fáradtsággal épeszűen megküzdeni

4. Attól, hogy a vészhelyzet protokollt élőben végre kell hajtani. Ez bármilyen vészhelyzetre vonatkozó leírás lehet, például eltűnik egy gyerek, rosszul lesz valaki, vagy vihar lesz.

5. YUPPI!, röhögés, lovaglás

Nagy Réka, íjász-menőmanó

1. Menőmanó leszek, íjász asszisztens.

2. Azt az érzést, hogy elszakadok a külvilágtól, hogy magam mögött hagyhatom a kisebb nagyobb gondjaim, és néhány gyereknek, fiatalnak adok valami maradandót, amitől talán könnyebb lesz ezután. Várom az érzelmi túlcsordulást, a kellemes fáradtságot a nap végén, a tábortáncot… :)

3. A reggeli korán kelés. Ha ez megvan, akkor már visz a lendület. :) Fizikailag és lelkileg is nagyon kimerítő lesz, és a tábor végén biztosan nehéz lesz elszakadni ettől a világtól…

4. Nem igazán van bennem félelem… picikét tartok az új menő-manó szereptől… eddig mindig házi voltam, és a gondoskodó anyuka szerep sokkal közelebb áll hozzám mint a laza haverkodós menő szerep. Azért bízom benne, hogy menni fog :)